Klimaat


Klimatologische gegevens van streken langs de route


In onderstaande tabel vind je klimatologische gegevens voor een aantal verschillende streken langs de route (Bron: KNMI).

Voor actuele gegevens kun je de website raadplegen van Meteo France.Gebied Klimaat
Vogezen West De westkant van de Vogezen is vrij nat. Er valt het hele jaar door veel regen. In de zomermaanden komen ook warme periodes voor.

Bourgogne Bourgogne heeft in het algemeen een vrij gematigd klimaat. De kans op mooi weer is aanzienlijk groter dan die op slecht weer, maar in de Beaujolais valt nog tamelijk veel regen, vooral in mei.

Centraal Massief Het Centraal Massief is vrij hoog, en daarom zijn de temperaturen er vaak lager dan in de rest van Frankrijk. Er valt vrij veel neerslag, de toppen zitten geregeld in de mist.

Périgord In Périgord, met o.a. Dordogne is het in het algemeen mooi weer. Het kan er warm zijn, maar het is minder heet en natter dan in Zuid-Frankrijk.

Gascogne Gascogne is een liefelijk gebied, waar het in het algemeen mooi weer is met niet al te hoge temperaturen door de invloed van de zee.

Pyreneeën Het hele jaar door valt er behoorlijk veel regen, vooral in de maand mei. In november valt de minste regen, maar de kans op sneeuw is dan al vrij groot. De temperatuur is er doorgaans gelijkmatig, maar er zijn uitschieters tot boven 35 graden. De toppen zitten vaak in de mist, dan is het er koud en miezerig.

Languedoc De streek tussen Pyrenéeën en Cevennes is 's zomers vaak erg warm. Er valt weinig regen.

Cevennen De Cevennes hebben een typisch landklimaat. Oktober is de natste maand. De temperaturen kunnen in mooie zomers zeer hoog oplopen.

Rhônedal/Provence De Provence en het Rhônedal vormen de warmste streek van Frankrijk. In de volle zomer is het hier vaak snikheet. Daarom is het beklimmen van de Mont Ventoux op het midden van de dag een helse opgave. Het regent er niet zo vaak, maar áls het regent regent het flink, en rivieren kunnen dan gemakkelijk buiten hun oevers treden. Oktober is veruit de natste maand.

Alpen Zuid Neerslag valt er het hele jaar door, zoals overal in de bergen. Het kan er warm zijn, maar omdat de toppen hoog zijn valt het daarboven wel mee. Ook in de volle zomer kan het op de hoogste toppen sneeuwen en ijzelen. Vanaf 15 juni zijn de hoogste cols sneeuwvrij. Vanaf 15 september neemt de kans op sneeuw toe.

Alpen Noord Het klimaat in de Noordelijke Alpen is vergelijkbaar met dat van de Zuidelijke, hoewel de temperaturen er iets minder hoog zijn. Er valt wat meer neerslag dan in het zuiden.

Jura De Jura ligt vrij hoog, waardoor het er meestal niet zo erg warm is. Er valt tamelijk veel regen, ook in de zomer. Juni is droger dan de andere zomermaanden.

Vogezen/Elzas De oostkant van de Vogezen is veel droger dan de westkant. In de dalen kan het behoorlijk warm zijn, maar hogerop is er vaak bewolking, mist en regen.