De routeDe tocht is een aaneenschakeling van bergachtige trajecten. De route begint in het noordoosten in Saverne (bij Straatsburg), gaat dan door de Vogezen om Dijon heen naar het Centraal Massief (Beaujolais, Forez, Cantal) en de Pyreneeën. We rijden de Pyreneeën van West naar Oost, en dan door de Cevennen naar de Alpen. Bij Aix-les-Bains steken we over naar de Jura, en vandaar weer door de Vogezen terug naar Saverne. Dat gaat allemaal over de mooiste weggetjes die we kunnen vinden.


Natuurschoon
De "Honderd Cols Tocht" is niet alleen de zwaarste, maar volgens veel deelnemers ook de mooiste tocht ter wereld. Je komt prachtige, afwisselende landschappen tegen en ziet schitterende vergezichten. Er is veel zorg besteed aan de schoonheid van de route. De tocht gaat door een groot aantal nationale en regionale natuurparken. Soms is een iets kortere route tussen twee controleplaatsen best mogelijk, maar je doet jezelf beslist tekort als je die verleiding niet kunt weerstaan.


Routebeschrijving
De routebeschrijving is handzaam, compact, losbladig, en uitvoerig, en geeft een schat aan informatie. Daarbij ontvang je een gedetailleerd hoogteprofiel. De route is het best te volgen aan de hand van de bekende gele of oranje Michelin-kaarten (1:200.000 of 1:150.000). Om niet een rugzak van deze kaarten mee te hoeven nemen, is het handig om ze (evt verkleind) te kopiëren, de route er in te tekenen, en in kleine stukken te knippen. Ook is het mogelijk de Michelin atlas (ca € 20,-) te kopen en die in stukken te knippen.

Meer werk, maar erg praktisch is het om de GPS-route zichtbaar te maken in een programma als Basecamp (Garmin) of Routeconverter. Je kunt de getoonde route dan in elke denkbare schaal op je scherm tonen en in delen de screenshots uitprinten. Doe dat wel met een laserprinter, want inkjet-afdrukken kunnen slecht tegen regen.


GPS

De routebeschrijving is ook verkrijgbaar in GPS-coördinaten, om het volgen van de route met een navigatie-apparaat mogelijk te maken. Zie de pagina GPS.


Routewijzigingen

Elke twee jaar, soms vaker, wordt de route herzien. Als je al ingeschreven bent kun je een update aanvragen. Zie hiervoor de pagina Routewijzigingen.

Wijzigingen en verbeteringen van de actuele routebeschrijving worden bijgehouden op de website op de pagina errata. Je vindt deze pagina ook door hieronder in de groene balk te klikken op Errata onder de rubriek "Direct naar".