De routeDe tocht is een aaneenschakeling van bergachtige trajecten. De route begint in het noordoosten in Saverne (bij Straatsburg), gaat dan door de Vogezen om Dijon heen naar het Centraal Massief (Beaujolais, Forez, Cantal) en de Pyreneeën. We rijden de Pyreneeën van West naar Oost, en dan door de Cevennen naar de Alpen. Bij Annecy steken we over naar de Jura, en vandaar terug naar Saverne.


Natuurschoon
De "Honderd Cols Tocht" is niet alleen de zwaarste, maar volgens veel deelnemers ook de mooiste tocht ter wereld. Je zult prachtige, afwisselende landschappen tegenkomen en schitterende vergezichten zien. Als je hier optimaal van wilt genieten, neem er dan de tijd voor, en lees tevoren de betreffende toeristische gidsen van bijvoorbeeld ANWB of Michelin. Er is veel zorg besteed aan de schoonheid van de route. De tocht gaat door een groot aantal regionale natuurparken. Soms is een iets kortere route tussen twee controleplaatsen best mogelijk, maar je doet jezelf beslist tekort als je die verleiding niet kunt weerstaan.


Routebeschrijving
De routebeschrijving is handzaam, compact, losbladig, en uitvoerig, en geeft een schat aan informatie. Daarbij ontvang je een gedetailleerd hoogteprofiel. De route is het best te volgen aan de hand van de bekende gele of oranje Michelin-kaarten (1:200.000 of 1:150.000). Om niet een rugzak van deze kaarten mee te hoeven nemen, is het handig om ze (evt verkleind) te kopieren, de route er in te tekenen, en in kleine stukken te knippen. Ook is het mogelijk de Michelin atlas (ca € 20,-) te kopen en die in stukken te knippen.


GPS

De routebeschrijving is ook verkrijgbaar in GPS-coördinaten, om navigatie met een GPS-apparaat mogelijk te maken.


Routewijzigingen

Elke twee jaar wordt de route herzien. Als je al ingeschreven bent kun je een update aanvragen. Zie hiervoor de pagina Routewijzigingen.

Wijzigingen en verbeteringen van de actuele routebeschrijving worden bijgehouden op de website op de pagina errata. Je vindt deze pagina ook door hieronder in de groene balk te klikken op Errata onder de rubriek "Direct naar".