Bergen


Acht gebergten


In totaal zijn 108 cols en 113 côtes in het parcours opgenomen. Het totale te overbruggen hoogteverschil (denivellatie) is bijna 70.000 meter. Hoe we dat hoogteverschil bepalen wordt toegelicht op de pagina denivellatie.

Het is aan te bevelen om in de aangegeven richting te rijden. Niet alleen omdat de route dan gemakkelijker is te volgen, maar ook omdat er dan een goede opbouw in de zwaarte van de tocht zit.


De aanloop is relatief eenvoudig. Na enkele Vogezencols tot ca 700 m voert de route over het vlakke Plateau de Langres naar Bourgogne en Beaujolais, waar de toppen tot 1000 m reiken, en elkaar snel opvolgen. De Beaujolais gaat over in het Centraal Massief, waar de beruchte Puy Mary de hoogste top is (15%). Na het lastige Gascogne met vele korte, venijnige klimmetjes, doemen de Pyreneeën op (rond 2000 m), die alle rond 10% steil zijn met uitschieters naar 18%.


Daarna dalen we af naar de voet van de Cevennen, waar de hellingen veel minder zwaar zijn. De oversteek van de Rhône naar de Provence is weer vrij vlak, waarna direkt vanuit het Rhonedal de Ventoux op het menu staat, zonder twijfel een der zwaarstse beklimingen, vooral omdat het hier vrijwel altijd zeer warm is.


Daarna volgen de Alpen. De eerste cols van de Alpes Maritimes komen niet hoger dan 1000 m, hoewel ze behoorlijk steil zijn, maar de beruchte Col de la Bonette is een van de hoogste verharde cols van Europa. Hierna volgen de Alpenreuzen elkaar op, met als hoogtepunt de Galibier, en als afsluiting de spectaculaire klim (16%) naar de Grand Colombier.


Na de Alpen leveren de toppen van de Jura en de Vogezen veel minder problemen op, hoewel de Grand Ballon met 1400 m en 15 km klimmen toch heel lastig is. Daarna volgen nog vele kleine, maar lastige cols, met als apotheose de klim naar het bekende klooster van Ste.Odile.


Zwaarte
De steilheid van de cols is zeer verschillend. De meeste grote cols hebben een hellingspercentage van 7..12%, maar ook steilere passages komen voor. De steilste zijn de Puy Mary, Gamia, Burdincurutcheta, Soudet, Marie Blanque, Menté, Portet d'Aspet, Peguere, Solpérière, Ventoux, Buis, en Grand Colombier.


In het routepakket vind je een nauwkeurig profiel van de hellingen.


Zwaarste bergen
Je rijdt achtereenvolgens door de volgende gebergten. In de tabel staan de bekendste cols aangegeven.


Gebergte Cols
Vogezen Valsberg, Donon
Bourgogne/Beaujolais       Brancion, Croix de l'Orme, Crie, Casse Froide, Cassettes
Centraal Massief Baracuchet, Puy Mary
Pyreneeën Burdincurutcheta, Soudet, Marie Blanque, Aubisque, Tourmalet, Soulor, Hourquette d' Ancizan, Azet, Peyresourde, Port de Balès, Menté, Portet d'Aspet, Core, Agnès, Peguère
Cevennes Mont Aigoual, Solpérière, Perthus
Provence Mont Ventoux, Macuegne, Homme Mort
Alpen Buis, Couillole, Bonette, Vars, Izoard, Lautaret, Galibier, Télégraphe, Isèran, Cormet de Roselend, Pré, Saisies, Aravis, Croix-Fry, Mont Clergeon
Jura Grand Colombier, Berentin, Croix de la Serra
Vogezen Ballon d'Alsace, Grand Ballon, Linge, Bonhomme, Ste Marie


Een overzicht van alle cols vind je in de indexlijst.