Tips voor het gebruik van GPS-data voor de controle
Sinds 2022 is het gebruik van GPS-gegevens voor de controle de standaard wijze om je gereden trajecten aan te tonen. Om dat mogelijk te maken moeten de ingestuurde GPS-files wel bruikbaar zijn voor ons. Hier zijn wat tips om daarvoor te zorgen.
- Sla elke dag je gereden etappe op. We kunnen alleen dagfiles verwerken. Doe dat niet meerdere keren per dag, want dan krijgen we veel te veel files.
- Sla je data zo mogelijk op in het GPX format. Opslaan in een ander format (zoals FIT) kan ook, maar die moet je dan zelf converteren naar GPX met bijvoorbeeld Basecamp of RouteConverter. Als het gaat om een beperkt aantal files (b.v. van een week) kunnen we dat zelf ook wel even, maar soms gaat het om meer dan zestig dagen, die we dan allemaal één voor één moeten converteren. Daar beginnen we niet aan.
KML-files bevatten geen tijdinformatie, en die kunnen we niet verwerken, ook niet als ze zijn geconverteerd naar GPX.
- Het is handig als je vóór je vertrek uitzoekt hoe je het GPS-apparaat kunt instellen op het produceren van GPX-files. De meeste apparaten kunnen dat, maar doen dat niet standaard.
- Als je gebruik maakt van Strava, kun je ook de data daarvan gebruiken. Maar sla je ritten dan niet op in het openbare segment. Want dan worden de datum-tijd gegevens uit privacy overwegingen niet opgeslagen, en ons controleprogramma heeft die wel nodig. Maak ze dus alleen toegankelijk voor jezelf of vrienden/bekenden voor je ze opslaat op Strava.
- Soms krijgen we samengestelde GPX-files binnen. Dat zijn GPX-files waarin meerdere ritten worden opgenomen. Dat is voor ons lastig, want we moeten die ritten er eerst weer uit peuteren. We hebben daar wel een handige methode voor, maar het is wel weer extra werk.
- Elk merk heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Voor een aantal merken en verwerkingsprogramma's hebben deelnemers informatie aangeleverd hoe daar mee om te gaan. We hebben die verzameld op de de pagina GEBRUIKERSERVARINGEN MET VERSCHILLENDE GPS APPARATEN