Tips voor het gebruik van GPS-data voor de controle


Sinds 2022 is het gebruik van GPS-gegevens voor de controle de standaard wijze om je gereden trajecten aan te tonen. Om dat mogelijk te maken moeten de ingestuurde GPS-files wel bruikbaar zijn voor ons, want ze worden automatisch gecontroleerd. Hier zijn wat tips om daarvoor te zorgen.


  1. Sla elke dag je gereden etappe op. We kunnen alleen dagfiles verwerken. Doe dat niet meerdere keren per dag, want dan krijgen we veel te veel files.
  2. We bevelen aan om de files uit je GPS te downloaden met Basecamp, het gratis programma van Garmin. Basecamp kan GPS-data uit elk GPS-device downloaden, ook van andere merken. Daarbij kun je kiezen in welk format je de data wilt hebben. Kies dan GPX. Als je Basecamp gebruikt maakt het niet uit hoe je device de data opslaat.
  3. Als je de dagfiles uit je device hebt gedownload in een ander format dan GPX moet je ze zelf converteren naar GPX.
    Let op: KML-files bevatten geen tijdinformatie, en die kunnen we niet verwerken, ook niet als ze zijn geconverteerd naar GPX.
  4. Als je gebruik maakt van Strava, kun je ook de data daarvan gebruiken. Maar sla je ritten dan niet op in het openbare segment. Want dan worden de datum-tijd gegevens uit privacy overwegingen niet opgeslagen, en ons controleprogramma heeft die wel nodig. Maak ze dus alleen toegankelijk voor jezelf of vrienden/bekenden voor je ze opslaat op Strava.
  5. Soms krijgen we samengestelde GPX-files binnen. Dat zijn GPX-files waarin meerdere ritten worden opgenomen. Dat is voor ons lastig, want we moeten die ritten er eerst weer uit peuteren. We hebben daar wel een handige methode voor, maar het is wel weer extra werk.
  6. Elk merk heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Voor een aantal merken en verwerkingsprogramma's hebben deelnemers informatie aangeleverd hoe daar mee om te gaan. We hebben die verzameld op de de pagina GEBRUIKERSERVARINGEN MET VERSCHILLENDE GPS APPARATEN