Gebruikerservaringen met verschillende GPS-apparaten


Hoe krijg je het voor elkaar om je dag-etappes in GPX-format op te slaan en naar het secretariaat te sturen? Dat is per merk verschillend.

Sla ze elke dag op (anders worden de files te groot), en verstuur ze naar het secretariaat nadat je weer terug bent.

De handigste manier om je je files uit je device in je PC te krijgen in met Basecamp, zie de handleiding.


Hieronder wat gebruikerservaringen.


Merk GPS
Garmin Garmin apparaten kunnen de files opslaan in zowel het FIT-formaat als het GPX-formaat. FIT en GPX hebben in principe dezelfde inhoud, maar de GPX-files zijn opgeslagen als leesbare tekst, terwijl de FIT-files binaire data bevatten. Dat neemt veel minder ruimte in, maar is dus niet leesbaar.
De oudere apparaten doen dat standaard in het GPX-formaat, de nieuwe standaard in FIT.
Je kunt dat aanpassen in de instellingen, onder Geavanceerde instellingen/uitvoerindeling. Raadpleeg je gebruiksaanwijzing.
Met Basecamp (zie hieronder) kun je ook de FIT-files uit je device downloaden als GPX, en hoeft het device niet zelf de data in GPX op te slaan.
Je kunt met allerlei andere programma's ook de FIT-files converteren naar GPX, zie de applicaties hieronder.
We werken eraan om ook de verwerking van FIT mogelijk te maken. Maar dat is nog niet zo makkelijk, en we hebben veel meer op onze bucketlist.
Pocket Earth Pocket Earth is een GPS-applicatie voor de Apple (iOS). Je kunt het downloaden van de Apple Store.
Hoe je de deeltrajecten van de 100 Cols route in je iPhone krijgt is door Jos van Nuenen beschreven in een handige PowerPoint presentatie. .
Apple iPhone
Erik van de Giessen navigeert met zijn iPhone m.b.v. de applicatie TopoGPS, die zowel voor iOS (Apple) als Android beschikbaar is.
Voor het gebruik van de iPhone als navigatie apparaat schreef hij een overzichtelijke handleiding.Verwerkings applicatie
Garmin Basecamp Basecamp is de aanbevolen manier om de dagfiles uit je GPS te krijgen, het is voor alle merken geschikt.
Je kunt het gratis downloaden van de Garmin website.
Om je files uit je device te uploaden kun je deze handleiding volgen.

Garmin Connect Garmin heeft een lange reeks tools om fitness gegevens te koppelen aan je GPS. Daarvoor is er de utility Garmin Connect. Die kun je ook gebruiken om je track-data te downloaden. Helmuth Dekkers schreef daarvoor deze  gebruiksaanwijzing.
Strava Strava is een webtool om je ritten te delen met anderen. Je kunt je ritten daaruit downloaden in GPX format. Zie daarvoor de handleiding van Helmuth Dekkers.
JaVaWa Jan van de Water schreef een hele reeks GPS software tools voor zowel Microsoft Windows als Apple macOS.
Je kunt deze tools gratis downloaden van de JaVaWa site (er is helaas geen support van de auteur meer). Om FIT-files te converteren naar GPX kun je de RTWtool van die site gebruiken.
Er is ook een webversie van het conversieprogramma: https://www.javawa.nl/gpxconversie.html